Tarta z białą czekoladą i żurawiną

Tarta to bardzo popularne danie, pochodzące z kuchni francuskiej. Można spotkać zarówno jej słodkie jak i wytrawne wersje. Dziś przyrządzimy tartę na słodko, podobną do tej, którą można spotkać w sklepach Ikea.

Ciasteczkowy spód z wyczuwalną nutą pierników, przełamująca słodycz domowa frużelina z żurawiny, krem z gorzkiej czekolady, śmietanka z mascarpone i białą czekoladką, a to wszystko przyozdobione lekko kwaskową żurawiną. Choć brzmi pracochłonnie, wcale takie nie jest. Poza wymaganym czasem chłodzenia, całą tartę przygotujesz w 30 minut.

Składniki:

SPÓD:
100 g pełnoziarnistych, kruchych ciasteczek
100 g twardych pierniczków bez nadzienia (mogą być lukrowane)
80 g roztopionego masła

FRUŻELINA:
150 g mrożonej żurawiny
2 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
20 ml wody

KREM CZEKOLADOWY:
200 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietanki 30%
50 g masła

KREM ŚMIETANKOWY:
300 g białej czekolady
300 ml śmietanki 30%
200 g serka mascarone

DODATKOWO:
50 g rozmrożonej żurawiny do dekoracji

Przygotowanie:

1). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
2). Ciasteczka i pierniki mielimy na pył.
3). Zmielone ciastka przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
4). Formę do tarty wylepiamy ciastem, mocno dociskając.
5). Wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut, wyciągamy, zostawiamy do ostudzenia.
6). Mrożoną żurawinę wkładamy do rondelka, podgrzewamy, zasypujemy cukrem i nieustannie podgrzewając mieszamy do momentu, aż puści sok. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
7). Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do żurawiny, mieszamy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, czekamy aż chwilę przestygnie i nakładamy na spód z ciasteczek.
8). Gorzką czekoladę wraz ze śmietanka i masłem umieszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do połączenia się składników.
9). Gotowy krem z gorzkiej czekolady przekładamy na frużelinę z żurawiny i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
10). Śmietankę mocno podgrzewamy.
11). Białą czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dodajemy do podgrzanej śmietanki i mieszamy do rozpuszczenia. Schładzamy całość w lodówce.
12). Schłodzoną śmietankę z czekoladą ubijamy mikserem dodając po 1 łyżce mascarpone, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji kremu.
13). Gotowy krem z białej czekolady wykładamy na krem z gorzkiej czekolady.
14). Wierzch posypujemy rozmrożona żurawiną.
15). Chłodzimy w lodówce minimum 2 h, a najlepiej całą noc.

UWAGA – Tartę należy wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed podaniem. Usługi kateringowe.